20 Haziran 2014

ORACLE ve MYSQL Veri Tabanı Güvenliği Karşılaştırılması

Veri Tabanı Doğrulama

Oracle ve birçok veri tabanının aksine Mysql doğrulama işleminde sadece kullanıcı adı ve şifre kullanmaz bunlara ek olarak veri tabanı konumuna gereksinim duyar. Bu konum aynı bilgisayarda veya uzak bilgisayarda olabilir. Uzak bilgisayardakini tanımlamak için ip adresi kullanılabilir.

Ayrıcalıklar

MySQL ayrıcalık sistemi miras yoluyla çalışan bir hiyerarşik sistemdir. Daha yüksek bir düzeyde tanınan imtiyazlar tüm alt seviyelere uygulanabilir veya istenilirse düşük seviyelerde belirlenen aynı ayrıcalıkları tarafından geçersiz kılınabilir. Mysql de beş farklı alt seviye vardır, düzeyin azalmasına göre sıralanışı:

  • Global
  • Per-host basis
  • Database-level
  • Table-specific
  • Column-specific

Mysql de ayrıcalıklar yönetici ve obje tabanlı olarak iki türde ele alınır. Yönetici ayrıcalıklar sunucu taraflıdır ve global dırlar ve Mysql fonksiyonları ile ilişkilidirler. Obje tabanlı ayrıcalıklar ise tablo, sütun gibi objeler üzerinde etkilidir. Obje tabanlı ayrıcalıklar Mysql sorguları olarak da adlandırılabilir.

Mysql de Oracle da olduğu gibi kullanıcı rollü bir yapı yoktur.  Yani her kullanıcıya ayrı imtiyazlar verme yoktur. Kullanıcılar birbirinden ayrıştırılamaz ve her birine özel izinler, ayrıcalıklar tanımlanamaz.

Website Performans Ölçüm Araçları

PERFORMANS ÖLÇÜM ARAÇLARI


1. DNSstuff.com

http://www.dnsstuff.com/tools adresinden DNSreport alanına ilgili alan adı yazılarak DNS doğruluk kontrolü yapılabilir. Aşağıdaki örnekte 3 tane hata, 2 tane uyarı ve 5 tane bilgi olduğu görülmekte. Hataların giderimi için ilgili kısımlar tıklandığında yapılması gereken bilgilendirme verilmektedir. Aynı şekilde işlemler http://www.intoDNS.com adresinden sağlanabilir.




8 Haziran 2014

Performanslı Site Oluşturma

Neden Performanslı Site

Site performansı müşteri memnuniyeti ve en az kaynak tüketimi açısından oldukça önemlidir. Üstelik eticaret sitesi ise olmazsa olmazlardandır. Microsoft’ta bilgisayar mühendisi ve hız analizcisi olarak çalışan Harry Shum şöyle demektedir, “Web de avantaj için 250 milisaniye sihirli bir değerdir”[1]. Google mühendislerine göre de 400 milisaniye – literatürde göz açıp kapama kadar – insanları daha az aramaya sevk edebiliyor demekteler[1]. Bu değerlerin üzeri geri dönüşlerde istenilen seviyeye ulaşmayı etkileyecektir.
Bunlarla birlikte performanslı bir sitede ziyaretçi sayfada rahat gezebilir ve daha fazla sitede vakit geçirir. Aynı zamanda Google site değerlendirmelerinde performans seo açısından etkilidir.
Bu nedenlerle sayfanın yavaşlamasına engel olabilmek ve azaltmak için yapılması gerekenlere dikkat edilmelidir.



6 Haziran 2014

Web Madenciliği

1. WEB MADENCİLİĞİ

Web madenciliği terimi ilk olarak 1996 yılında Etzioni tarafından kullanılmıştır. Etzioni web madenciliğinin aranılacak olan materyalin dosyalar ve web servisleri üzerinde otomatik olarak araması esasına dayandığı şeklinde tanımlamaktadır [1].

Web madenciliği; çeşitli yapıdaki web sayfalarını, dokümanlarını ve kayıt bilgilerini incelemek ve bunlardaki anlamlı kalıpları keşfetmek için veri madenciliği tekniklerinin kullanılması olarak tanımlanabilir [2].

Web madenciliğinin amacı ise veri madenciliği tekniklerinin kullanılarak web belgelerinden ve servislerinden otomatik olarak bilginin ayıklanması, ortaya çıkarılması ve tahlil edilmesidir [3].

2008 yılında ABD’de yapılan bir çalışmaya göre bir ayda ortalama bir milyon terabyte veri taşınmakta ve bu sayı her geçen yıl artmaktadır [4]. Günümüzde oldukça yaygınlaşan elektronik ticaret ve çevrimiçi alışveriş mekanizmalarının da artmasıyla birlikte, bu alanda birbirlerine rakip olan firmaların çalışmaları, veri madenciliğinin önemini ön plana çıkarmaktadır [5].