20 Haziran 2014

ORACLE ve MYSQL Veri Tabanı Güvenliği Karşılaştırılması

Veri Tabanı Doğrulama

Oracle ve birçok veri tabanının aksine Mysql doğrulama işleminde sadece kullanıcı adı ve şifre kullanmaz bunlara ek olarak veri tabanı konumuna gereksinim duyar. Bu konum aynı bilgisayarda veya uzak bilgisayarda olabilir. Uzak bilgisayardakini tanımlamak için ip adresi kullanılabilir.

Ayrıcalıklar

MySQL ayrıcalık sistemi miras yoluyla çalışan bir hiyerarşik sistemdir. Daha yüksek bir düzeyde tanınan imtiyazlar tüm alt seviyelere uygulanabilir veya istenilirse düşük seviyelerde belirlenen aynı ayrıcalıkları tarafından geçersiz kılınabilir. Mysql de beş farklı alt seviye vardır, düzeyin azalmasına göre sıralanışı:

  • Global
  • Per-host basis
  • Database-level
  • Table-specific
  • Column-specific

Mysql de ayrıcalıklar yönetici ve obje tabanlı olarak iki türde ele alınır. Yönetici ayrıcalıklar sunucu taraflıdır ve global dırlar ve Mysql fonksiyonları ile ilişkilidirler. Obje tabanlı ayrıcalıklar ise tablo, sütun gibi objeler üzerinde etkilidir. Obje tabanlı ayrıcalıklar Mysql sorguları olarak da adlandırılabilir.

Mysql de Oracle da olduğu gibi kullanıcı rollü bir yapı yoktur.  Yani her kullanıcıya ayrı imtiyazlar verme yoktur. Kullanıcılar birbirinden ayrıştırılamaz ve her birine özel izinler, ayrıcalıklar tanımlanamaz.


barisla.com

Hiç yorum yok: